GESCHIEDENIS

GESCHIEDENIS

Een stukje geschiedenis

om te imponeren

Zo heb je alvast een leuke anekdote om je gasten tijdens het diner te imponeren met je kennis.


Waarom eten we eigenlijk kalkoen met Kerstmis?

Laten we terug gaan in de tijd. Naar het einde van de WOII om precies te zijn.

Amerikaanse en Canadese bevrijders werden hier na de oorlog als helden ontvangen. Alles wat ze met zich meebrachten – sigaretten, chocolade én kalkoen – kreeg een aura van begeerlijkheid.


En de link met Kerstmis dan?

Die danken we ook aan de Amerikaanse en Canadese bevrijders van de Tweede Wereldoorlog. 


Voor hen was en is kalkoen de ster van de feesttafel op Thanksgiving. Dankzij hen werd het ook bij ons het feestgevogelte bij uitstek. De kalkoen is dan ook enorm geschikt voor familiefeesten zoals Kerstmis.



Charles Dickens

Maar ook de Engelse schrijver Charles Dickens verdient credits voor onze kalkoentraditie. 


In 1843 had hij het al over opgevulde kalkoen in zijn all time classic: A Christmas Carol. 


Kalkoen werd geen mega-hit dankzij Dickens, de vogel was alleen nog voor de gegoede adel. De gewone burger moest tevreden zijn met kip of gans. Pas na de jaren ’50 werd kalkoen goedkoper en toegankelijker voor het grote publiek.


Share by: